Bu Blogda Ara

5 Haziran 2008 Perşembe

TESBİH NAMAZI


Bu çok değerli namazı, Efendimiz Hazreti Rasûlullah sallallâhu aleyhi ve sellem, Abdulmuttalib'in oğlu amcası Abbas (radıyallâhuanh)'a öğretmiştir.

Abbas bir gün Rasûl-i Ekrem'e sorar, der ki:

−Yâ Nebîyallah, ben hayli yaşlandım, zamanımı geçirdim. Bana öyle bir şey öğret ki, bunca boşa geçen yıllardan sonra birşeyler yapmış olarak huzurullâhta yerimi alayım!..

İşte bunun üzerine Rasûlullah sallallâhu aleyhi ve sellem şöyle buyurur:

−Yâ Abbas, ey amcam!. Sana vereyim mi?.. Vermemi ister misin?.. Sana on özelliği olan şu namazı öğreteyim mi ki; onu edâ ettiğin zaman, Allah günâhlarının ilkini de sonunu da, eskisini de yenisini de, bilerek yapılanını da bilmeyerek yapılanını da, küçüğünü de büyüğünü de, gizlisini de açık olanını da affeder!.. İşte bu on günâhtır (bütün günâhlar). Yeryüzündekilerin en büyük günahkârı dahi olsan, bu namaz sebebiyle günahların affolur. Alic (çok kumlu bir çöl) kumları kadar günahın olsa dahi Allah onları affeder"!..

İşte böyle buyuran Rasûlullah aleyhis-selâm, namazı da şöyle tarif ediyor hadisin devamında:

"Dört rekâtlık bir namazın her rekâtın da, "Allahuekber" deyip namaza durduktan sonra 15 defa

"Subhanallahi vel-hamdülillahi ve la ilahe illallahu vallahu ekber"

dersin; sonra Fâtiha ve bir sûre okur; sonra 10 defa daha aynı tesbihi tekrar edersin; sonra rükûa eğilir, 10 kere daha tesbih edersin; sonra rükûdan kalkıp ayakta dururken 10 kere daha tesbih edersin; sonra secdeye varır 10 kere tesbih edersin; sonra secdeden kalkıp oturur ve 10 kere tesbih edersin; ve nihayet tekrar, ikinci defa secdeye varır 10 kere tesbih edersin ki, toplam 75 eder. Bunu dört rekâtta da aynen tekrar edersen, toplamı üçyüz olur.

Böyle bir namazı her gün kılmağa gücün yeterse, her gün kıl; yetmezse, Cumâ günleri, haftada bir kere kıl; bunu da yapamazsan, ayda bir defa kıl; buna da gücün yetmezse ömründe bir defa kıl!.." (Ebu Davud, İbn-i Mace, İbn-i Huzeyme)

Tesbihin okunuş hızına bağlı olarak 20 ile 30 dakika arasında zaman alan, böyle bir namazın insana kazandırdıkları iyice bir düşünülürse, sanırım, en az haftada bir defa cumâ gecelerinde mutlaka edâ edilir.

Tasavvufla iştigal edenlerin ise, bu namazlara mümkün ise her gece yatmadan evvel veya gece kalktıklarında devam etmelerini özellikle ve önemle tavsiye ederiz. Zirâ, bu namazın getirdiği ruhanî güç, ancak tatbik edenler tarafından anlaşılır.

Hiç yorum yok: