Bu Blogda Ara

4 Temmuz 2008 Cuma

KARBON BAZLI YAŞAM


Hayal gücü geniş bazı bilim adamları, bu canlıları hayallerinde biçimlendirmeye çalışıyorlar. Uzaydaki komşularımız TV kahramanı Alf'e mi, beyazperde kahramanlarına mı benziyorlar.

İsviçreli astronom Gustav Tammann ' a göre, bunların insanlara benzemeleri mümkün değil. "Eğer gerçekten evrende başka canlılar varsa, bunlar bizim düşündüğümüzden çok farklı olmalılar" diyor,

Gerda Horneck bu konuda “Şimdilik sadece dünyadaki yaşamı biliyoruz. Bu yüzden de yeryüzündeki yaşam için gerekli koşulların diğer gezegenler için de geçerli olduğunu düşünüyoruz. Yaşam her şeyden önce karbona dayalı bir kimya gerektirir, ikinci olarak bir enerji kaynağı ve son olarak da sıvı halinde su. İşte bu nedenle de diğer yıldızlardaki ‘yaşanabilir bölgeleri’ sıvı suyun uzun bir süre varolduğu yerlerde arıyoruz. Oysa su, gerekli ama yeterli bir koşul değildir” diyordu.

Horneck’in altını çizdiği karbon bazlı yaşam diğer yaşam formları için anahtar kelime. Çünkü dünya üzerindeki bilinen yaşam formlarının tamamı karbona dayalı.

Karbon, yaşam açısından büyük öneme sahip olan bir element. Kimyasal simgesi C, atom numarası 6, atom ağırlığı 12,011 olan bu element, doğada hem yalın halde, hem de başka elementlerle yaptığı bileşiklerin içinde bulunur.
http://image.haber7.com//haber/29234.jpg
Dünyanın dışındaki diğer gezegenlerde de karbon bulundu. Bilim adamları, Halley kuyrukluyıldızının çekirdeğinin (merkezdeki ana gövdesinin) karbondan oluştuğunu belirledi.

Karbon, herhangi bir elementten daha çok bileşik oluşturur. Bugün 1 milyonun üstünde karbon bileşiği bilinmektedir; bu sayı, öteki bütün elementlerin oluşturduğu bileşiklerin toplamından daha büyüktür. Bu kadar çok karbon bileşiğinin oluşmasının sebebi, bir karbon atomunun başka bir karbon atomuyla kolayca birleşerek, uzun ve kararlı bir yapıya sahip zincirler ve halkalar oluşturabilmesidir. Bu zincir ve halkalar neredeyse sonsuza kadar ulaşabilir ve bunlara yalnızca birkaç başka elementin eklenmesiyle sonsuz sayıda bileşik elde edilebilir.

(Meraklısına özel not: Bir ilahiyat bilgisi olarak bazı ilahiyatçıların hayli ilginç bir çıkarmasını hatırlatmadan edemeyeceğiz. Kuran’ı Kerim’de dünyanın ve canlıların yaratılışını anlatan Kaf suresinin, 38. ayeti “Andolsun ki biz gökleri, yeri ve ikisi arasındakileri altı günde yarattık” şeklindedir. Yani İslami ilahiyat verilerine göre yaratılışın altıncı gününde canlıların ortaya çıkmıştır
Ve Karbonun atom numarasının da altıdır, element sıralamasında altıncı sırada yer alır. )

2 yorum:

Unflaneuse dedi ki...

YANİ BU DA MI TANRININ VARLIĞINA İŞARET?

pegasus13 dedi ki...

bakmakla görmek aynı şey değildir.bakmak nasipsizlerin,görmek ise rahim sırrına erenlerin işidir.RAHMAN VE RAHİM OLAN ALLAHIN ADIYLA...