Bu Blogda Ara

25 Şubat 2010 Perşembe

HZ. YUNUS KISSASINDAKİ İLGİNÇ BİLGİ

Eğer Rabbinden bir nimet ona ulaşmasaydı, mutlaka yerilmiş ve çıplak bir durumda (karaya) atılmış olacaktı. (Kalem Suresi/49. Ayet)

Ayette Rabbimiz Hz. Yunus’un balinanın karnından kurtarılmış olmasa çıplak ve yerilmiş (yani parçalanmış-Allah en doğrusunu bilir) bir biçimde karaya vuracağını bildiriyor. Bildiğimiz gibi deniz hayvanları ve deniz altıyla ilgili bilgiler geçtiğimiz yüzyılda elde edilmeye başlandı. Balinaları incelediğimizde Hz. Yunus kıssasındaki balinayla ilgili, özellikle bir tür dikkat çekiyor. İspermeçet balinası. Çünkü diğer balinaları incelediğimizde ya küçük canlılarla beslendiklerini veyahut da yemek borusunun bir insanın geçebileceği büyüklükte olmadığını görüyoruz. İspermeçet balinası ise 2 mt büyüklüğündeki mürekkep balıklarıyla beslenen ve yemek borusunun büyüklüğü sayesinde bir insan değil bir kayığı bile yutabilecek bir balina cinsidir. İspermeçet balinalarının beslenme şekilleriyle ilgili ise bilimsel bir kaynakta şu bilgiler verilir.

“Genellikle sadece büyük mürekkep balıklarını (boyu 2 metreyi bulanları tercih eder) yerler. Başka balıkları ve fok gibi diğer deniz memelilerini de yerler. Denizin altında hareketsiz yatarken geçen mürekkep balığı sürüsünü ağzını aniden açıp emerek avlar. Mürekkep balıklarının sindirilemeyen kesimleri, sindirim borusunda toplanır ve sonra da ağız ya da anüs yoluyla atılır.”
Kaynak: (http://tr.wikipedia.org/wiki/%C4%B0sperme%C3%A7et_balinas%C4%B1)


Hz. Yunus Allah’ın dilemesiyle onu yutan balığın içinden kurtulmuştur. Nasıl kurtulduğuyla ilgili bilgi ise Kuran’da verilmemektedir. Ama Allah Hz. Yunus’u kurtarmasaydı yerilmiş ve çıplak bir vaziyette karaya vuracağını belirtmiştir.
Görüldüğü gibi bilimsel kaynakta da ispermeçet balinalarının yedikleri canlılardan sindiremedikleri kısımları ağız yoluyla dışarı attıkları belirtilmiştir.. Bu ise her hayvanda görülen normal bir durum değildir. Hatta bundan 1400 sene önce ispermeçet balinası ve onun bu özelliğinin bilinmesi söz konusu bile değildi. Ama ayette Yüce Rabbimiz eğer Hz. Yunus’u kurtarmasaydı onun yerilmiş ve çıplak bir şekilde karaya vuracağını bildirerek ispermeçet balinalarının bu özelliğine dikkat çekmiştir. (En doğrusunu Allah bilir)

Hiç yorum yok: