Bu Blogda Ara

17 Eylül 2009 Perşembe

SULTAN Zorlayıcı(Normal Üstü) Güç

SULTAN

Zorlayıcı(Normal Üstü) Güç

إِنَّهُ لَيْسَ لَهُ سُلْطَانٌ عَلَى الَّذِينَ ءَامَنُوا وَعَلَى رَبِّهِمْ يَتَوَكَّلُونَ

16/99 Doğrusu şeytanın, iman edenlerin ve Rabb'lerine tevekkül üzerinde bir nüfuzu/zorlayıcı kuvveti (Sultanı) yoktur.

إِنَّ عِبَادِي لَيْسَ لَكَ عَلَيْهِمْ سُلْطَانٌ وَكَفَى بِرَبِّكَ وَكِيلًا

17/65 Doğrusu Benim mümin kullarım üzerinde senin nüfuzun/zorlayıcı kuvvetin (Sultanın) olamaz. Rabbin vekil olarak yeter.»

إِنَّ عِبَادِي لَيْسَ لَكَ عَلَيْهِمْ سُلْطَانٌ إِلَّا مَنِ اتَّبَعَكَ مِنَ الْغَاوِينَ

15/42 Sana uyan kalın kafalılar/ahmaklar dışındaki kullarım üzerinde senin nüfuzun/zorlayıcı kuvvetin (Sultanın) yoktur.

يَامَعْشَرَ الْجِنِّ وَالْإِنْسِ إِنِ اسْتَطَعْتُمْ أَنْ تَنْفُذُوا مِنْ أَقْطَارِ السَّمَوَاتِ وَالْأَرْضِ فَانْفُذُوا لَا تَنْفُذُونَ إِلَّا بِسُلْطَانٍ

55/33 Ey cin ve insan topluluğu! Aktar-ı Semavat ve Arzdan nüfuz etmeye/aşıp geçmeye gücünüz yeterse geçin gidin, (lakin) Nüfuz edemez/geçemezsiniz! ancak zorlayıcı kuvvet (Sultan) ile (geçilebilir)

( سُلْطَان )Sultan: Padişah, Sultan, Hüccet, Kuvvet, Delil, Kudret....anlamlarını barındırır. Ayette "Allah'tan başkası geçemez " denmediğine göre burada açık bir kapı var. Lakin, Yüce Allah bunun alelâde bir güç ile de yapılamayacağını bildiriyor ve "..ancak sultan/güç/kudret ile" "إِلَّا بِسُلْطَان" diye bir ibare koymuş Yüce Allah. Güç/Kuvvet/Kudret ile anlamdaş bir çok kelime olmasına rağmen "Sultan" kelimesini kullanmıştır ki; bir tek kelime olmasına rağmen, bizim ancak bir tümce ile açıklayacağımız anlam taşıması yönüyle de mucizevi bir kelimedir. "Sultan" üst düzeyi temsil eder. Yani gayri sıradan.

Ancak gelin görün ki bu mucizevi kelimeye ekstradan "güç" kelimesi ilave edilip "Sultan Güç" denerek, orijinalite yok edilmektedir. Ayet: "..ancak sultan bir güç ile..." demiyor. Sultan zaten (Üst düzey/zorlayıcı bir) güç anlamında olduğu için ayette ki ifade orijinal çeviri ile aynen şöyledir "..ancak bir sultan ile" ..Ya da diğer mânayı tercih eder isek "...ancak kudret ile" olur. Özetle burada üst düzey bir GÜÇ ten bahsediliyor. Söylenen güçten maksat, kas gücü olmadığına göre, ilmi bir güç olmalı.

En Doğruyu Yüce Allah Bilir!

Hiç yorum yok: